Dag 15 Thassos - klooster, toren en strand
Door: M
18 Augustus 2015 | Griekenland, Thásos
Daarna gaan we ons voorbereiden op de dag. We willen naar het Archangelos Michael klooster en leggen daarvoor voor B een t-shirt met mouwen en voor mij een ander (bedekter) jurkje klaar.
Bij het klooster aangekomen, komen we toch niet door de keuring. B zijn sportbroek is te kort en krijgt een dunne lange broek aangeboden. Mijn jurk wordt blijkbaar toch iets te kort bevonden (komt op de knie) en ik krijg nog een lange rok die ik maar onder mijn jurk doe. We zien er allercharmantst uit met zijn tweeën, haha.
Hoewel het klooster er prachtig uitziet met mooie koepels, krijgen we er maar weinig te zien. We mogen het kerkje in en in de souvenir winkel. Vanaf de binnenplaats hebben we wel mooi uitzicht op het strandje die we later die dag willen bezoeken, maar van het klooster zien we weinig.
We hebben nog iets op het programma staan: bij Thymonia staat de ruïne van de oudste toren van Thassos. Bij de doorgaande weg staat dit ook keurig aangegeven. Het is wel een onverhard pad, maar het zou maar 500 meter ver zijn, dus dat moet lukken. We rijden en rijden en rijden en al wat we zien geen toren, aangezien de weg steeds slechter wordt besluiten we de auto op een breed stuk aan de kant te zetten en verder te lopen. Aangezien het nooit ver meer kan zijn, lopen we naar de volgende bocht en naar de volgende bocht enz.. Geen toren te zien. Uiteindelijk lopen we we maar weer terug naar de auto. Je gelooft het niet, zien we op de terugweg een stuk van de weg af een bruin bordje en bruin bordjes in Griekenland betekend dat er wat te zien valt. En ja hoor, de ruïnes van de toren, veel minder ver van de doorgaande weg! Alleen aan de achterkant staat nog een stuk overeind, voor de rest is het een hoop stenen.
We rijden naar het strand dichtbij het klooster: Livadi beach. Ook hier rijden we weer op een onverharde weg, we moeten zelfs twee keer door een stroompje rijden. Naast dit strand, via een onverhard pad naar boven, ligt nog een strandje Arsanas beach. Het pad er naar toe is erg smal en boven aangekomen zien we nog net een plaatsje waar we de auto kunnen draaien. We besluiten om hier de auto niet te parkeren en gaan naar Livadi beach. Een mooi strand met in het middenste deel strandbedjes en links en rechts hiervan nog heel veel plaats om zo te zitten. Tot onze verbazing zien we bij twee lege strandbedjes dat er een slot om zit (privé gebruik?), later zien we dat de beheerder van deze parasols/bedjes de sleutel heeft en dat je na betaling hiervan gebruik kunt maken.
Wij hebben ondertussen al een mooi plekje helemaal rechts gevonden, naast de rotsen, in de schaduw. Het is een mooi strand met links en rechts mooie rotsen. Ook kijken we mooi uit op het hooggelegen klooster dat we net bezocht hebben.
We pinnen nog even in Limenaria (de pinautomaten doen het weer gelukkig), zodat we genoeg geld hebben voor de komende dagen.
We eten weer heerlijk, B eet een plaatselijk stoofvlees, lijkt een beetje op stifado, maar dan zonder ui en M gegrilde kip, een tonijnsalade vooraf, een toetje van griesmeel, kokos en iets zoet, vijgen uit eigen tuin en als afsluiter ouzo. Mmmmm .....
Kalinichta!